Polgármesteri döntések veszélyhelyzetben

Látogatók

Oldalainkat 609 vendég és 0 tag böngészi

Helytörténeti Gyűjtemény

„Emlékekből él az ember,
S múltból él az emlékezet.
Kinek nincs múltja,
nem lehet jelene, s jövője sem.”
Eötvös József
 
2477 Vereb, Szabadság tér
A Helytörténeti Gyűjtemény megtekinthető:
Hétfőtől péntekig 8 – 16 óráig.
Kulcs: Vereb Község Önkormányzata
Fő út 10.
Telefon: 22/238-006
Szombaton és vasárnap
9 – 17 óráig.
Kulcs: Kerekes Erzsébet
Petőfi út 24.
Telefon: +36 70 4334 009
 
 
Községünkben 1994. április 20-án nyílt meg a volt református iskola épületében először a Helytörténeti Gyűjtemény. Az akkori általános iskola igazgatója, Ellmann Zoltánné kezdeményezésére lelkes pedagógusok és diákok segítségével indult el a gyűjtés, házról házra járva.
 
1999-ben a gyűjteményt ideiglenesen raktárba helyeztük el, mert az épületben oktatás folyt. Az oktatás 2001-ben megszűnt ott, de rehabilitációs munkahely létesült ezután, így továbbra sem költözhetett vissza a gyűjtemény.
 
2004-ben a képviselő-testület döntése volt, hogy a régi Tűzoltószertárt felújíttatja, és a gyűjteményt véglegesen ott helyezi el. Pályázatot nyújtottunk be és a Közkincs program keretében megvalósultak a tervek.
 
2006. augusztus 11-én a falunap keretében átadtuk a nagyközönség számára a Helytörténeti Gyűjteményt. Az adományozók elégedetten vették tudomásul, hogy nem érdemtelenül adták féltett tárgyi emlékeiket a gyűjteménynek.
 
Az épület két teremmel, összesen 56 m2-rel rendelkezik.
 
Szénási Sándor költő és műfordító emlékének egy külön tárlóval adózunk, melyben életútjával és kiadott könyveivel ismerkedhetnek az ide látogatók.
 
A teremben tárgyi emlékeink kerültek elhelyezésre. A terem közepén álló tűzoltókocsi emlékeztet bennünket a terem eredeti funkciójára. A lóvontatású tűzoltókocsi értéke működőképességében és korában rejlik. 1892-ben a Tarnóczy Tűzoltószer és Gépgyár Rt-ben készült. Felújított állapotában a gyűjtemény egyik kincse. A teremben még a háztartásban, a mezőgazdaságban használatos tárgyakat: bútorokat, a konyha eszközeit, textileket, a gazdálkodók szerszámait helyeztük el.
 
Az épület előtt a parkosított téren pihenőhely és játszótér várja az ide látogató, pihenni vágyó érdeklődőket.
 
Bízunk abban, hogy a fényképek, és kis bemutatónk felkeltette az érdeklődését. A Velencei-tó környékén járva látogasson el hozzánk és tekintse meg gyűjteményünket, ismerkedjen meg kis községünkkel!
 

 

mfp

Energiatudatos önkormányzat

energia

E-ügyintézés

E-ügyintézés

Keresés

hpdesign